Кралицата Елизабета слави 90 години!

  448
  In this image released by the Royal Mail on Wednesday April 20, 2016, Britain's Prince George stands on foam blocks during a photo shoot for the Royal Mail in the summer of 2015 in the White Drawing Room at Buckingham Palace in London for a stamp sheet to mark the 90th birthday of Britain's Queen Elizabeth II. The image features four generations of the Royal family, from left, Prince Charles, Queen Elizabeth II, Prince George and Prince William, the Duke of Cambridge. (Ranald Mackechnie/Royal Mail via AP) MANDATORY CREDIT

  Кралицата на Обединетото Кралство, Елизабета II, го слави својот 90-ти роденден, а нејзиниот живот е толку необичен, што ја одбележува современата историја.

  Embargoed to 0001 BST Thursday April 21, 2016. Conditions of use: This image may be used free of charge, internationally, for 21 days from release, until 12th May 2016. For use or reproduction in any format on any platform after this date, please refer to Royal Communications for approval. This official photograph, released by Buckingham Palace to mark her 90th birthday, shows Queen Elizabeth II with her five great-grandchildren and her two youngest grandchildren in the Green Drawing Room, part of Windsor Castle's semi-State apartments. The children are: James, Viscount Severn (left), 8, and Lady Louise (second left), 12, the children of The Earl and Countess of Wessex; Mia Tindall (holding The Queen's handbag), the two year-old-daughter of Zara and Mike Tindall; Savannah (third right), 5, and Isla Phillips (right), 3, daughters of The Queen's eldest grandson Peter Phillips and his wife Autumn; Prince George (second right), 2, and in The Queen's arms and in the tradition of Royal portraiture, the youngest great-grandchild, Princess Charlotte (11 months), children of The Duke and Duchess of Cambridge.

  На престолот седнала со само 27 години, а за таа улога на кралица се подготвувала од десетгодишна возраст. Сопругот Филип го запознала на 13 години, а инаку се втори братучеди. Нејзината мајка и баба се противеле на бракот, затоа што тој бил православен, а неговите сестри наводно биле мажени за нацисти. Во текот на годините добиле четири деца, синовите Чарлс, Ендру и Едвард, како и ќерката Ана.6Во Втората светска војна кралицата Елизабета поминала воена обука и во 1945 година се придружила на војската, како механичар и возач во помошните територијални сили. Таа имала 18 години и е единствен жив член на кралското семејство кој учествувал во Втората светска војна.

  Embargoed to 0001 BST Thursday April 21, 2016. Conditions of use: This image may be used free of charge, internationally, for 21 days from release, until 12th May 2016. For use or reproduction in any format on any platform after this date, please refer to Royal Communications for approval. In this official photograph released by Buckingham Palace to mark her 90th birthday, Queen Elizabeth II is pictured with her daughter, The Princess Royal, in the White Drawing Room at Windsor Castle.

  Иако на 21 април е нејзиниот вистински роденден и слави 90 години, официјално нејзиното раѓање се слави во јуни, кога е крунисана.7

  Во чест на роденденот објавени се нови семејни портрети на кралицата со нејзините внуци и правнуци. Фотографиите ги направи познатата фотографка Ени Лебовиц.

  In this image released by the Royal Mail on Wednesday April 20, 2016, Britain's Prince George stands on foam blocks during a photo shoot for the Royal Mail in the summer of 2015 in the White Drawing Room at Buckingham Palace in London for a stamp sheet to mark the 90th birthday of Britain's Queen Elizabeth II. The image features four generations of the Royal family, from left, Prince Charles, Queen Elizabeth II, Prince George and Prince William, the Duke of Cambridge. (Ranald Mackechnie/Royal Mail via AP) MANDATORY CREDIT