ПОРАДИ ПОРНО: 10% ОД МЛАДИТЕ МАЖИ НЕ МОЖАТ ДА ИМААТ ЕРЕКЦИЈА

  3962

  А третманот на еректилната дисфункција е претежно воздржување од палави пороци.

  Еден од десет млади мажи имаат проблеми со ерекцијата. Ова го изјави за Independent водечкиот американски терапевт д-р Ендрју Смилер.

  Д-р Смилер е лиценциран терапевт, експерт за проблемите на мажите. Тој е член на неколку истражувачки организации, а исто така и на Американската асоцијација за психологија. Автор е на неколку книги поврзани со интимноста кај децата и адолесцентите, меѓу кои е “Средбите и сексот: туристичкиот водич на тинејџерот од 21 век”.

  Според познатиот терапевт, лесниот пристап до еротска содржина остава 10% од инаку здравите тинејџери без ерекција.
  “Младите кои доаѓаат кај мене за помош се на возраст меѓу 13 и 25 години. Но ако треба да сум објективен, мнозинството од нив изгледаат во одлична состојба – спортисти, но за жал злоупотребата со порното ги води право во мојот кабинет “, раскажува докторот.

  Тажната реалност

  Д-р Ендрју Смилер го следи трендот кај адолесцентите: Бидејќи нивниот сексуално искуство во 90% од случаите е поврзан со десната рака, тие поретко бараат вистински сексуален контакт.

  “Како резултат на тоа, кога ќе се појави” потребата “, младите прибегнуваат кон самозадоволуването”, со загриженост забележува терапевтот.
  Осамени, но пријатното поминување, го практикуваат пациентите неколку пати секој ден во рамките на повеќе години.

  Според зборовите на д-р Смилер недостатокот на сексуално искуство со друг човек ги турка момчињата кон пребарување на алтернатива, најмногу порно. Ова е друга опција за возврат за менување на внатрешни пребарувања на младите мажи, либидото кон видео цртани филмови. На овој начин тие порано или подоцна се лишуваат од можноста да имаат сексуален контакт, бидејќи причината за нивната возбуда веќе не е поврзана со традиционалните меѓучовечките односи, туку со превознесени воздишки, режирани еротски сцени и нереални слики.

  “Редовното гледање на порно така ги прави така младите момчиња да стануваат на провокативни сцени кои ги возбудуваат, отколку една жена во реалноста. И затоа што таа не е како оние девојки од филмовите, кај нив не се појавува никаква смисла за возбуда, соодветно и никаква ерекција “, дополнува терапевтот.

  Бројки

  Истражување на Cosmopolitan од 2014 година, спроведено меѓу 800 мажи и жени (93% од кои хетеросексуални), покажува дека 1/3 од мажите гледаат порно секој ден. Имајќи предвид дека оттогаш технологијата е развиена значително, ништо чудно оваа 1/3 да порасне до дури поголемо број. Објективната реалност е дека повеќе од 30% од младите мажи имаат проблеми со ерекцијата.
  И уште:
  73% од мажите, свртени кон активно порно, се на возраст 18-24 години
  82% од младите мастурбираат секој ден

  Од мастурбација не се ослепува, но дефинитивно се страда
  “Мажите стануваат физички и психички нестабилни, што се однесува до нормалното функционирање на родовите и нивни органи”, изјави психотерапевт д-р Ангела Грегори од Нотингамската универзитетска болница.

  Таа е категорична – мажите наоѓаат тешкотии во обидот да добијат соодветна сексуална стимулација од своите партнерки. Некои од нив дури развиваат хиперсексуалност, наметнувајќи им да поминуваат вонредна долго време со одреден партнер пред мониторот.

  Одлуката?

  За среќа еректилната дисфункција предизвикана од филмови за возрасни, е поправлива. “Најлесно е кај помладите мажи”, истакнува експертот терапевт д-р Ендрју Смилер – “Ако престанат со определбата, нивниот организам сам ќе се справи со проблемот”.
  За минатите 25 години, сепак е тешко.

  Тие треба да се подложат на сексуална диета – никакво самозадоволување, никаков секс и никакви порочни мисли. Воздржувањето треба да продолжи 90 дена.
  “На овој начин телото и умот сами ќе откријат што во реалноста ги привлекува, изборат проблемот со ерекцијата”, коментира д-р Смилер.